Silmad on inimese hingepeegel. See mustvalge pilt on läbi aegade üks mu enda lemmikuimaid, mille taga on nagu mingi müstiline jõud, samas niivõrd võluv. Pilt milles on oma sügavus.

Mulle meeldib suhtlemisel inimestele silma vaadata ja silmad tegelikult annavad edasi informatsiooni. Inimeste jälgimine on väga huvitav ja tihti ma ka oma töös märkan tegelikult inimestes teatud asju. Juba lapsena ma teadvustasin silmade väljendusviisi anda edasi inimese käitumise kohta informatsiooni. Silmad väljendavad rõõmu, armastust, kurbust, erutust, mure, ausust, valetamist, kavalust, allasurutust, tüdimust, väsimust, saladusi, huvi, võrgutamist, varjamist, viha, hirmu, ebamugavust, häbelikkust. Inimsuhted on igal ühel omamoodi ja tihti hakkavad silmad väljendama esmasena muutusi suhtlemisel, mis tegelikult annavad edasi oma signaali. Kui inimene tunneb teisest inimesest rõõmu siis sellest räägib ka pilk suhtlemisel, sest see pilk on süvenenud ja temas on mingi eriline särav helk ning huvi. Kui suhetes hakkab miski valesti olema siis tihti me näeme inimese silmades teatud pilke või seda kuidas silmad teevad suhtlemisel silmadega mingi lükke, esialgu eirame ja taha näha ega endale tunnistada, et see vaade on hoopis teismoodi ning me ise surume maha oma sisetunde, et miski oleks nagu valesti. Me paneme silmaklapid pähe ja teeme nii nagu me ei näeks. Tegelikult tihti inimesed ise näevad ja tunnetavad, kuid ei taha tunnistada pidades iseennast paranoiliseks. Aga silmades on alati mingi tõde ning mingil määral on võimalik inimesi ka läbi silmade lugeda. Kui inimesi jälgida ka kuidas nad teistega suhtlevad või teisi vaatavad on ka võimalik nii mõndagi välja lugeda, et millised hoiakud kellelgi on kasvõi töökeskkonnas 😉.

Mu enda elus on mitmeid kordi mulle öeldud, et mu silmad tapavad inimeste poolt, kes on enamvähem võõrad olnud. Ma küll ei tea, et oleks kedagi oma pilguga ära tapnud. Samuti kunagi kadunud Ly Ranne tegi mulle modellialbumi jaoks pildistamisel meiki (siis kui ma veel noor ja ilus olin ning väga kaua aega tagasi 😊) ja ta ei suutnud uskuda millised silmad mul on ja oli nii vaimustuses. Ütles mulle, et ta on nii palju silmi meikinud aga selliseid nagu minul on ei ole ta elusees näinud ning võttis peale meikimist mul käest kinni ja viis mind teise ruumi Tiina Jantsoni juurde ja palus tal mu silmi vaadata. Mul on küll omast arust täitsa tavalised rohelised silmad, mis räägivad samuti oma keelt omas maailmas. Kuna ma ise ka oma kliente meigin siis vahest on samuti väga huvitavaid ja erilise välimusega silmi. Mul on elus olnud ka üks kord minu pildistamisaja jooksul juhus, kus mu kaamera ees käis üks hästi meeldiv ja piltilus meessoost hambaarst ametifotot tegemas. Ja see oli mu elu esimene kord, kus mul oli raske inimesele otse silma vaadata ning pani mind ennast imelikult ja kohmetult tundma. Fotograafina ju tuleb alati ühe detailina piltidel jälgida ka inimese silmi ning otsa vaadata.

Seega tulge stuudiosse ka portreesid tegema ning sama seeria teisi portreesid ka enne-pärast kujul on siin näha: http://kadripurje.com/portreepildid-stuudios/